Ook weer toe aan vakantie? Dat dacht ik al. Misschien houd je vooral van niks doen op vakantie en is het jouw moment voor juist. Wellicht vind je het juist leuk om er een actieve vakantie van de maken. Hoe dan ook, een fietsendrager is voor de vakanties enorm handig. Zo kun je overal met de fiets heen. Natuurlijk is dat een uitkomst voor de actievelingen onder ons, maar het is ook hartstikke fijn om gewoon een stukje te fietsen in een mooi natuurgebied bijvoorbeeld, om helemaal zen te worden en van het uitzicht te genieten. Het handige van een fietsendrager is dat jij jouw fiets heel erg eenvoudig kunt vervoeren met de auto, maar je kunt ook gebruik maken van een caravan of aanhangwagen als vervoersmiddel. Ideaal dus, maar het is wel leuk om even stil te staan bij waar een fietsendrager allemaal aan moet voldoen. Handig om te weten, zodat je ook weet waar je op moet letten.

Het is altijd verstandig om je ervan bewust te zijn dat er een maximaal gewicht vervoerd kan worden met de fietsendrager. Als je bijvoorbeeld een fietsendrager wilt monteren op de trekhaak van je auto, is het belangrijk om rekening te houden met de maximale kogeldruk van de trekhaak. Met de maximale kogeldruk wordt het maximale gewicht dat een trekhaak in verticale richting kan dragen, bedoelt.

Wanneer je een van de thule fietsendragers aan je trekhaak wil koppelen, moet je weten dat het verplicht is om deze te voorzien van elektriciteit. Dit is belangrijk om alle verlichting te laten werken. Als je de auto en de fietsendrager met elkaar wilt verbinden, zal dit gaan door middel van een stekker en de bijbehorende stekkerdoos. Er zijn twee soorten aansluitingen die het meeste voorkomen: de 7-polige en de 13-polige.

Verlichting

Logischerwijs is het belangrijk dat je de fietsendrager op je trekhaak voorziet van elektriciteit, om de eerder genoemde reden: de verlichting. Het is echter niet verplicht, zolang de verlichting van de auto zelf maar goed zichtbaar is. Is dit niet het geval, dan zul je wel moeten zorgen voor de nodige verlichting.

Toch zijn er wel degelijk een paar eisen waaraan je fietsendrager moet voldoen als het gaat om de verlichting. Gelukkig heb jij hier weinig zorgen over, omdat de fabrikant de drager moet afleveren waarbij er aan al deze eisen moet worden voldaan. Houd er wel rekening mee, dat jij hierna de eigenaar bent van de fietsendrager en dat jij uiteindelijk dus ook verantwoordelijk bent dat alles goed blijft werken. Om deze reden is het ook altijd verstandig om te controleren of alle lampen van de fietsendrager inderdaad werken.

 

Kentekenplaat

Als laatste is ook een kentekenplaat nodig. Het is wettelijk verplicht om je aan de verkeersregels te houden. Één van die regels is, is dat je zowel zichtbare als werkende verlichting op je auto hebt. Je hebt dus ook licht nodig op de fietsendrager, als de fietsendrager het licht van de auto blokkeert. Hetzelfde principe geldt voor je kentekenplaat. In het geval dat je kenteken van de auto niet meer goed zichtbaar is door de fietsendrager, is het noodzakelijk om een nummerbord op de fietsendrager te bevestigen.