Als je in een deel van de wereld woont waar het vaak regent, dan zijn ruitenwissers een essentieel onderdeel van de uitrusting van je auto. Ze helpen vuil en modder van je voorruit te verwijderen, zodat je tijdens zware regenbuien de weg voor je kan zien. Je vraagt je misschien af wat er zo belangrijk is aan deze soms onhandige stukjes rubber? Wel, zonder deze stukken rubber is rijden op regenachtige dagen onmogelijk omdat het zicht tot nul zou worden gereduceerd.

De wetenschap achter ruitenwissers

Ruitenwissers werken door vuil en nat water en vuil van de voorruit te duwen en te slepen. Dit gebeurt met een rubberen wisserblad op een metalen arm die door de ruitenwissermotor over het oppervlak van de voorruit wordt getrokken. De bladen zijn meestal gemaakt van siliconen, urethaan of rubber. De rubberen wissers moeten soms periodiek worden vervangen wegens slijtage.

Waarom je je ruitenwissers elk jaar moet vervangen

Ruitenwissers moeten elk jaar worden vervangen omdat ze na verloop van tijd verslijten. Als je ze niet vervangt, zullen de bladen strepen op je voorruit achterlaten en zullen ze de voorruit minder goed kunnen reinigen. Bovendien kan de metalen arm van de ruitenwissers gaan roesten, waardoor je voorruit beschadigd kan raken. Het vervangen van ruitenwissers is een eenvoudig proces dat thuis kan worden gedaan. Alles wat je nodig hebt is een schroevendraaier en wat tijd.

Wat je moet weten voordat je ruitenwissers koopt

Voordat je een nieuwe set ruitenwissers gaat kopen, moet je een paar dingen weten. Ten eerste moet je erachter komen wat voor soort ruitenwisserbladen je auto nodig heeft. Er zijn twee soorten bladen: standaard en straalstijl. Standaard bladen hebben een rubberen blad dat is bevestigd aan een metalen arm. Straalstijl bladen hebben twee rubberen bladen die zijn bevestigd aan een metalen arm. Ten tweede moet je de grootte van je bladen bepalen. De meeste ruitenwissers hebben een standaard formaat, maar er zijn er ook die een kleiner formaat hebben. Als je auto een speciale maat ruitenwisser nodig heeft, moet u die speciaal aanschaffen. Ten derde moet je beslissen hoe vaak je de ruitenwissers wilt vervangen. De meeste ruitenwissers gaan ongeveer een jaar mee, maar je kan bladen kopen die langer of korter meegaan. 

Mocht je nu zelf je ruitenwissers willen gaan vervangen kijk dan eerst even naar alle mogelijkheden. Er zijn er namelijk veel, voor iedere auto is er wel een paar. Wacht dus niet langer en zorg voor goed zicht tijdens het rijden!