Rijschool Riffi, de rijschool in Breda en omstreken, is er om je te helpen! Je bent niet meer afhankelijk van je ouders of vrienden als je je rijbewijs haalt. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt na het behalen van je rijbewijs. Ben je 16 jaar of ouder en wil je je rijbewijs halen? Rijschool Breda maakt voor iedere leerling een rijlespakket op maat, zo goed mogelijk afgestemd op jouw wensen.

Wat komt er kijken bij mijn eerste rijles?

Je rijlessen worden afgewerkt in Breda of de regio. Je eerste rijles is spannend! Iedereen die een voertuig bestuurt heeft het al eens meegemaakt. Het is essentieel om een positieve eerste rijles te hebben, zodat je er met een glimlach aan terug kunt denken. De instructeur zal je tijdens dit uur alles uitleggen over de auto vanaf stap één en je leert hem/haar kennen en de instructeur zal je stap voor stap leren hoe je een auto moet besturen. De instructeur zal een schatting geven van het aantal uren dat hij/zij denkt dat je nodig zult hebben om te slagen voor je rijexamen. Naar aanleiding daarvan kun je beslissen of je een voordeelpakket neemt of dat je met losse lessen jouw rijlessen wilt volgen.

Een rijles in de praktijk

Bij elke rijles ga je weer behandelen wat de leerdoelen zijn voor die dag, dit wordt genoteerd in het boek waardoor je goed kan bijhouden wat wel en niet goed gaat en je dus aan de dingen die wat minder gaan meer aandacht gaat geven.
Nadat je de leerdoelen van de eerste paar rijlessen hebt voltooid, zetten hun een toetsmoment in. Je kunt oefenen met het examen en bepalen waar je sterke punten liggen en waar je je moet verbeteren. Nadat je de meeste leerdoelen onder de knie hebt kan je je inplannen voor de tussentijdse toets waardoor je nog beter voorbereid bent op het grote examen!

Je mag het volgende praktijkexamen met vrijstelling afleggen als je het goed doet op de specifieke opdrachten tijdens de tussentijdse toets. Dat is een leuke toevoeging.

Door het leren met de RIS methode heb je dus de volgende voordelen:

  • Meer inzicht van waar je nu staat
  • Je bent beter voorbereid dus je hebt minder rijlessen nodig
  • Je hebt meer overzicht van waar jij nu staat
  • Je hebt meer kans op het slagen

Met zo weinig mogelijk lessen en de combinatie van de RIS-aanpak en hun aanpassingen aan je lessen, garanderen hun dat je je rijbewijs op de meest stressvrije manier gaat halen

Wat is de beste manier om je voor te bereiden op het praktijk examen?

Het is normaal dat je een beetje zenuwachtig bent voor het praktijkexamen, en het is prima als je je angstig voelt. Bedenk echter wel dat je het examen niet zomaar aflegt, je hebt hard gewerkt voor deze kans! Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg eet en drinkt, en dat je kleding draagt waarin je je prettig voelt.

Wat moet ik meebrengen naar mijn praktijkexamen?

Neem de volgende zaken mee naar uw praktijkexamen:

  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee!
  • Een bewijs van het behaalde theorie examen
  • Het bewijs dat je kan deelnemen aan het praktijk examen
  • Als je slechtziend bent neem dan vooral je lenzen of je bril mee!

Wat gebeurd er voor het praktijk examen?

Er zijn een paar voorbereidende zaken die je moet regelen voordat je echt aan jouw praktijkexamen kunt beginnen. Je maakt eerst kennis met de inspecteur en krijgt een grondige uitleg over hoe het praktijkexamen zal verlopen. Daarna loopt de examinator met jou (en meestal je rijinstructeur) naar buiten en bekijkt een nummerplaat van een afstand van ongeveer 25 meter om er zeker van te zijn dat je die kunt zien.

Hoe ziet het praktijk examen zelf eruit?

Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen, is het tijd om het echte werk te doen. De examinator zal je tijdens de rit in de auto een bestemming meedelen. Tijdens deze rit zal de examinator je verschillende instructies geven. Als je de specifieke handeling tijdens jouw vorige tussentijdse toets (TTT) hebt voltooid, dan is het niet meer nodig om de bijzondere verrichtingen tijdens het praktijkexamen te herhalen.
Tijdens het praktijkexamen beoordeelt de beoordelaar jouw rijvaardigheid, verkeerskennis en gezichtsvermogen. Het praktijkexamen duurt ongeveer 35 minuten.

Examen afgerond. Wat nu?

Eenmaal aangekomen op de opgegeven plek, keer je terug naar het beginpunt van de reis: het CBR examencentrum. Hier zal de examinator samen met jou je rijgedrag beoordelen; wat ging goed en wat kan beter? Ook krijg je te horen of je geslaagd of gezakt bent voor je praktijkexamen. Ben je geslaagd? dan kan je eindelijk jouw rijbewijs aanvragen! Ben je gezakt? Je kunt het examen na een paar lessen overdoen als je gezakt bent.